Niazgah نیازگاه
پور ابراهیمی در گفتگو با مهر:

تحریم های آبان آمریكا اثری برنرخ ارز ندارد، جهانگیری موفق عمل نكرد

تحریم های آبان آمریكا اثری برنرخ ارز ندارد، جهانگیری موفق عمل نكرد

نیازگاه: تهران- رییس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان این كه عملكرد معاون اول رییس جمهور موفقیت آمیز نیست، اظهار داشت: بررسی های بنده نشان می دهد، كه تحریم های آمریكا در آبان اثری بر نرخ ارز ندارد.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: چهاردهمین نشست سرپرستان استانی خبرگزاری مهر، بامداد چهارشنبه با شعار «رسانه مردمی، جریان سازی، اثرگذاری» در محل این خبرگزاری شروع به كار كرد.
یكی از برنامه های این نشست جلسه با « محمدرضا پور ابراهیمی» رییس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم كرمان و راور بود، كه وی بعد از این جلسه، به گفتگو با سرپرستان استانی مهر پرداخت.
این گفتگو در ادامه می آید:
* مطالبی در مورد تعمدی بودن افزایش قیمت ارز در گوشه در بعضی محافل شنیده می شود، از طرفی هم باید بپذیریم، این افزایش به علت تحریم ها نمی توانست باشد، نظر شما در این خصوص چیست؟ فكر می كنید، هدف تولید بدبینی نسبت به نظام بوده است، یا هدف خاص دیگری دنبال می كنند.
یك سری مباحث در مورد افزایش نرخ ارز مطرح می شود، كه برخی سیاسی و برخی اقتصادی می باشد، من تصور نمی كنم، دولتی برای جبران كسری بودجه تغییر نرخ ارز را پیش بگیرد، بنابراین منطقی و عقلایی نیست كه دولتی برای جبران كسری بودجه مبادرت به تغییر نرخ ارز كند.
دولت ها خود مصرف كننده هستند، یعنی افزایش درآمد، خود به افزایش مصرف منجر می شود، از طرفی تبعات ناشی از این افزایش نرخ ارز آن قدر سنگین است، كه دولت نمی تواند آنرا بپذیرد، بنابراین از نظر تخصصی این صحبت ها منطقی نیست.
از نظر این كه تغییر نرخ ارز عامدانه و یا غیر عمدی و با یك هدف خاص است، باید بگوییم، تصمیمات غیر كارشناسی است، اما این كه عامدانه باشد، را شخص بنده به این مورد نرسیدم و نمی توان بدون اطمینان مطلبی را بیان كرد و بگوییم پشت افزایش نرخ ارز ماجرایی بوده است.
البته مطالبی مطرح می شود، كه می خواهند نظام را به ستوه بیاورند و بعد از آن مانند جریان پذیرش قطعنامه، نظام در جایگاه تصمیم قرار بگیرد، اما من به این امر نرسیده ام و گمان می كنم علت افزایش نرخ ارز عموما به علت تصمیمات غیركارشناسی و غیر تخصصی بوده است.
* وزیر خارجه به صراحت اعلام نموده است، كه رییس جمهور قولی برای كاهش مشكلات اقتصادی مردم با پیوستن به FATF نمی دهد، پس چه ضرورتی برای پیوستن به این كنوانسیون وجود داشت و این امر چه مشكلی از مشكلات كشور خواهد كاست؟
در خصوص FATF باید بگوییم، كه این لوایح شفافیت را به دنبال نداشته و گروه اقدام مالی تناقض های متعددی دارد و مانند موضوعات حقوق بشر است، كه بستر سیاسی ضد جمهوری اسلامی ایران شده است و شفافیتی را دنبال نمی نماید.
كسی در دنیا شك ندارد، كه عربستان عقبه تامین مالی تروریسم است، اما گروه اقدام مالی هیچ گاه این كشور را در فهرست سیاه قرار نداده است و بنابراین این گروه رفتاری سیاسی و غیر علمی دارد، مبحث شفافیت اساسا درست است، هیچ كشوری نباید از تروریسم حمایت كند، این خیلی خوب است، اما متاسفانه این گروه ابزاری برای اهداف دیگر شده است.
سابقه FATF در كشور ما به تعهداتی برمی گردد كه آقای طیب نیا، وزیر اقتصاد وقت در سال ۹۵ به این گروه داده بود، بررسی های مجلس نشان می داد، كه اقدامات وی مغایر قانون اساسی است، چون كه باید مجوز برای این تعهدات ابتدا از مجلس دریافت می شد و بعد از آن تعهد می دادیم، جلساتی با آقای طیب نیا گذاشتیم و در این خصوص بحث كردیم، اما وی این امر را نمی پذیرفت.
لذا نخستین گزارش مجلس در كمیسیون اقتصادی كه امضایFATF را تخلف دولت دانست ۷ مهرماه ۹۵ بود، كه بعدها این گزارش از كمیسیون اقتصادی گرفته شد و به كمیسیون قضایی مجلس و سپس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی رفت.
نگاه بنده هم این بود، كه این لوایح استعماری بود، در گزارش هم به همین مطلب اشاره كردیم، اما در هر صورت برای این امر تصمیم گیری و تصویب گردید و به اینجا رسید، اما ما از اساس با این امر مخالف بودیم، حتی به دولت پیشنهاد هم دادیم، كه ۲ لایحه كه تصویب شده است، را به شكلی پیگیری كنید و به گروه اقدام مالی بدهید و اجرای لوایح دیگر را بعنوان تضمین اقدام اجرایی این كنوانسیون نگه دارد.
اما بدانید، اگر این ۴ لایحه تصویب نهایی و ابلاغ شود، باز هم بالاتر از برجام نخواهد بود، در برجام تضمین گرفتیم ولی مراوداتی با ما انجام ندادند، اگر این لوایح ابلاغ هم بشود، بنده عرض می كنم، هیچ تاثیری در مراودات بانكی نخواهد شد.
* گویا چین و روسیه اعلام نموده بودند، اگر در فهرست سیاهFATF قرار بگیریم، نمی توانند با ما مراودات اقتصادی داشته باشند؟
نه، چین و روسیه اعلام می كردند، كه ایران باید بهانه FATF را از سوی های دیگر بگیرد، اما تضمین نمی كردند، كه با پیوستن به FATF مراودات بانكی بدون مشكل انجام می گردد.
برداشت خود بنده این است، كه دشمن رفتار كارشناسی و علمی ندارد و تایید نهایی این ۴ لایحه هم هیچ تاثیری در حوزه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران نخواهد داشت و ما به لیست سفیدFATF نمی آییم.
* برخی بانك ها ضمانت های بانكی بدون پشتوانه صادر می كنند، كه این امر می تواند بحران جدی برای بانك های مذكور تولید كندف چرا بانك مركزی در این خصوص نظارتی ندارد؟
بله، بعضی از بانك ها اقدامات عجیب كرده و كشور را دچار چالش می كنند و ریشه اصلی آن هم عدم نظارت بانك مركزی است، هم اكنون متاسفانه باید بگوییم ساختار بانك مركزی سنتی است و بنابراین نظارتی بر عملكرد برخی بانك ها ندارد، بنابراین ۲ سال است، كه در حال بازبینی جدی هستیم و اصلاحاتی كه باید انجام بدهیم، از دوره قبل مجلس شروع شده و در ۲ سال قبل مجلس هم توانستیم ۲ قانون مهم كشور را بازبینی بكنیم، كه یك قانون اصلاح قانون بانك مركزی است، كه ساختار بانك مركزی در كشور ما عوض خواهد شد، ساختار جدید این بانك بر اساس حوزه نظارتی و مشابه كشورهای توسعه یافته است.
این طرح تا اواسط آبان ماه به صحن علنی می رود، كار بسیار بزرگی است و تا پیش از بودجه ۹۸ مصوب می شود، اگر این ساختار قبلا اصلاح شده بود، ما شاهد چنین وضعیتی در بازار ارز نمی بودیم.

* چرا با شفافیت رای در مورد FATF مخالفت شد؟
این كه چرا مخالفت شد، را باید مخالفان پاسخ دهند، اما ما نامه ای به رییس مجلس نوشتیم و اعلام كردیم، كه رای ما را اعلام كنند، ما می توانیم بخواهیم رای ما را به این مورد اطلاع رسانی كنند.
* آیا شما امیدوار هستید، كه وضع معیشت مردم به گذشته و نرخ دلار به ۷ الی ۸ هزار تومان بازگردد یا خیر؟
معمولا زمانی كه شوك ارزی در كشوری اتفاق می افتد وضعیت درآمد ارزی كشورها تغییر می یابد، ما یك شانسی كه داریم، این است، كه بخش عمده ای از درآمدهای كشور وابسته به صادرات است و تاحدی می تواند این شوك ارزی را جبران كند.
كشورهایی مانند ایران برای جبران میزان قدرت خرید مردم طرح هایی را اجرا می كنند، بخشی از این جبران با استفاده از سبدهای حمایتی است، در جلسه روز سه شنبه هم روی بسته حمایتی كار كردیم، كه ببینیم، چه میزان درآمد مازاد بر بودجه داریم، افزایش قیمت نفت سبب جبران كاهش میزان فروش می گردد و افزایش درآمد داریم، البته به قبل كه بطور قطع نمی توانیم بازگردیم، اما بخشی از این شوك جبران می گردد.
تنها راه برگشت به قبل این است، كه هرچه می توانیم به كاهش قیمت دلار كمك نماییم.
* یكی از نگرانی های مردم این است، كه با تحریم های آبان ماه آمریكایی ها باردیگر شاهد افزایش نرخ ارز و موج جدید گرانی ها باشیم، تحلیل شما در این خصوص چیست؟
من فكر می كنم، تحریم های جدید تاثیر جدیدی ندارد، مسئولان این تحریم ها را پیش بینی كرده و اقدامات خنثی كننده را انجام دادند، چیزی بیشتر از این در حوزه ارز رخ نخواهد داد، البته بانك مركزی باید بسیار با هوشیاری و درایت عمل و اوضاع را مدیریت كند.
در تامین كالاهای اساسی مردم پیش بینی تامین ارز به خوبی شده است، در مورد تامین كالاهای مورد نیاز مردم كه البته جزو كالاهای اساسی هم نیست، بخش عمده از سوی سامانه نیما تامین می گردد و نیاز جزئی ان هم توسط صرافی ها تامین خواهد شد.
به همین دلیل تاثیرگذاری این تحریم ها بسیار كم است، كما این كه اقدامات اخیر بانك مركزی در بازار ارز تاثیرات مثبتی داشته است.
در حوزه اقتصادی باید بپذیریم، كه نرخ ارز بیشتر از ۵۰ الی ۶۰ درصد از نرخ ترجیحی توجیهی ندارد و بنابراین می بایست نرخ ها برگشت پیدا كرده و به نرخ واقعی خود برسد.
* لطفا پیش بینی خود از آینده آقایان شریعتمداری، سیف، جهانگیری و آخوندی را در دولت بگویید.
آقای شریعتمداری هفته گذشته با بنده صحبت كرد و گفت رییس جمهور از وی خواسته برنامه خود برای وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی را عرضه كند، بنده به ایشان گفتم، اگر كسی برای وزیر صنعت شدن باید ۱۰۰ امتیاز داشته باشد، برای وزیر تعاون شدن باید ۳۰۰ امتیاز كسب كند، چون كه این وزارتخانه بخش اعظمی از چرخه های تولید كشور و بنگاه های اقتصادی را بر عهده دارد.
در خصوص آقای سیف هم از رییس جمهور برای حكم مشاوری برای وی گلایه داریم و معتقدیم نباید حاشیه امن برای او تولید شود، تا پاسخگوی اقداماتی كه انجام داده باشد، اما مسیری كه آقای رییس جمهور برای آقای سیف انتخاب كرده چیزی نیست، كه جامعه به دنبال آن باشد.
در مورد آقای جهانگیری هم پیش بینی می كنم، به علت عدم موفقیت اقتصادی جایگاه خوبی نداشته باشد، مگر این كه تغییرات اقتصادی اخیر در كابینه منجر به موفقیت شود، اما آن چه امروز از تصمیمات آقای جهانگیری به خصوص در دولت دوازدهم می بینیم، عدم موفقیت است.
در خصوص آقای آخوندی هم به نظر می آید، فعالیت وی در جایگاه وزیر راه بزودی به آخر برسد.

1397/07/19
15:33:13
5.0 / 5
4446
تگهای خبر: افزایش , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی