Niazgah نیازگاه

افزایش ۸ برابری تولید بنزین در سالهای بعد از پیروزی انقلاب

افزایش ۸ برابری تولید بنزین در سالهای بعد از پیروزی انقلاب

نیازگاه: ظرفیت تولید بنزین ایران در سال 57 حدود 14.5 میلیون لیتر در روز بود اما حالا با رشدی بیش از هشت برابری به 120 میلیون لیتر در روز رسیده و با تاکید بر همین ظرفیت، ایران نه فقط از واردات بنزین بی نیاز شده که صادرکننده این فرآورده نیز شده است.


به گزارش روز شنبه ایرنا، بنزین را شاید بتوان راهبردی ترین سوخت در تمام جهان دانست. از همین رو تامین آن برای هر کشور اهمیت ویژه ای دارد و بدین سبب یا پالایشگاه هایی تولید شده تا در داخل کشور بنزین تامین گردد و یا واردات این فرآورده نفتی در دستور کار قرار می گیرد.
ایران نیز در دهه های گذشته واردات بنزین را انجام می داد. بنا بر این بود که در دور گذشته تحریم ها، واردات بنزین تحریم شد و ایران برای تامین بنزین مورد نیاز خود از ظرفیت پتروشیمی ها بهره برد.
آمارها نشان میدهد که تولید بنزین ایران در سال ۵۷ حدود ۲۵ میلیون لیتر در روز بوده است.
این رقم در سال ۹۱ و قبل از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، به ۵۲ میلیون لیتر در روز رسید. درواقع در ۳۴ سال، ظرفیت بنزین ایران حدود ۲ برابر شد.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، شتاب در ساخت پالایشگاه ها سرعت گرفت و با اولویت بندی اجرای آنها، منابع مالی متمرکز شد.
البته اقدام های دولت برای افزایش کمی و کیفی فرآورده های تولیدی و به سرانجام رسیدن طرح های پالایشگاهی در کشور در دولت تدبیر و امید در حالی اجرا شد که کشور با شدیدترین تحریم های اقتصادی رو به رو بود اما با وجود همه فشارهای خارجی مقابل کشور، صنعت پالایش مسیر رو به رشد خودرا طی کرد.
تا آنجا که ایران به جایگاه بزرگترین تولید کننده بنزین در منطقه، اولین تولیدکننده بنزین و دومین تولیدکننده گازوئیل در اوپک دست یافته است.
با وجود آنکه در مجموع ظرفیت صنعت پالایش ایران از یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز به ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه افزایش داشته، همین طور تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالا مانند بنزین نیز مورد توجه بوده و رشدی بمراتب بیشتر از طرفیت مجموع پالایش کشور را تجربه کرده است.
ایران در سال ۹۱ روزانه ۵۲ میلیون لیتر بنزین تولید می کرد که در این میان هیچکدام از این محصولات، سوخت یورو نبود. در همان سال نیز حدود ۱۰ میلیون لیتر واردات بنزین به کشور در جریان بود.
حالا با گذشت ۸ سال از آن زمان و در طول دولت تدبیر و امید، ایران نه فقط در تولید و تامین بنزین خودکفا شده بلکه امکان صادرات سوخت حتی بیش از میزان واردات سال ۹۱ در کشور وجود دارد.
هم حالا ظرفیت تولید روزانه بنزین در کشور ۱۲۰ میلیون لیتر است که در مقایسه با ابتدای انقلاب رشدی ۸ برابری را نشان میدهد.
از سوی دیگر تولید بنزین و گازوئیل یورو در کشور و افزایش کیفیت فرآورده های تولیدی در پالایشگاه ها برای اولین بار در دولت یازدهم و دوازدهم صورت گرفت.
تا آنجا که آمارها نشان می دهد، در مجموع تا آخر سال ۹۸ تولید بنزین با استاندارد یورو به روزانه ۹۱ میلیون لیتر و گازوئیل با استاندارد یورو به ۷۳ میلیون لیتر رسیده است.
مهمترین طرحی که ایران را در تولید بنزین خودکفا کرد و صادرات این فرآورده را نیز به ارمغان آورد، بهره برداری از پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس بود.
این پالایشگاه بعنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی دنیا و ایرانی ترین پالایشگاه کشور، روزانه با پالایش ۴۵۰ هزار بشکه میعانات گازی پارس جنوبی، کشور را در راه خودکفایی در تامین بنزین قرار داد.
با افتتاح فاز نهایی این پالایشگاه در دی ماه سال ۹۷، ظرفیت تولید روزانه بنزین پالایشگاه ستاره خلیج فارس به روزانه ۴۷ میلیون لیتر بنزین و ۱۵ میلیون لیتر گازوئیل رسید.
پس از پالایشگاه ستاره خلیج فارس که رتبه اول تولید بنزین در کشور را به خود اختصاص داده، پالایشگاه امام خمینی شازند، با تولید روزانه ۱۷ میلیون لیتر بنزین در رتبه دوم قرار دارد.
پالایشگاه بندر عباس نیز با تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین جایگاه سوم تولید بنزین ایران را به خود مختص کرده است.
پالایشگاه اصفهان نیز روزانه ظرفیت تولید ۱۲ میلیون لیتر بنزین با کیفیت را دارد.
بعد از این پالایشگاه ها پالایشگاه تهران روزانه ۷ میلیون لیتر بنزین تولید می کند که در پایداری امنیت انرژی کشور نقش اساسی دارد.
پالایشگاه های تبریز و لاوان نیز هر کدام روزانه ظرفیت تولید ۳ میلیون لیتر بنزین را در اختیار دارند.
در کنار این پالایشگاه ها، مجتمع جدید «کت کراکر» پالایشگاه آبادان نیز قرار دارد که می تواند روزانه تا ۱۵ میلیون لیتر بنزین با کیفیت تولید نماید.
به گزارش نیازگاه به نقل از ایرنا، این اقدامات سبب شد تا ظرفیت پالایشی ایران در پالایشگاه های نفت و میعانات گازی که در سال ۹۲ عددی معادل یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز بود امروز و با اقدامات دولت تدبیر و امید به ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه افزایش پیدا کند. این اعداد نشان دهنده رشدی ۱۶ درصدی در ظرفیت پالایشگاه های ایران در طول ۷ سال است.
این در حالی است که از شروع پیروزی انقلاب تا سال ۹۲ یعنی چیزی حدود ۳۵ سال، ظرفیت پالایشی ایران تنها ۵۶ درصد بیشتر شده بود و از یک میلیون و ۱۸۵ هزار بشکه در سال ۵۷ به یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز در سال ۹۲ رسیده بود.
پیش بینی ها حکایت از آن دارد که ظرفیت پالایشگاه های ایران تا اختتام امسال به ۲.۲ میلیون بشکه در روز می رسد و این رقم تا آخر سال ۱۴۰۰ به ۲.۳ میلیون بشکه بالغ خواهد شد.
با توجه به این ظرفیت تولید بنزین ایران نیز رشد داشته و از ۵۲میلیون لیتر در سال ۹۲ به ۱۲۰ میلیون لیتر در وضعیت فعلی افزایش داشته است. این اعداد حکایت از رشدی ۱۱۵ درصدی در تولید این محصول دارد.
با مقایسه رشد ظرفیت پالایشگاه ها که در دولت تدبیر و امید ۱۶ درصد بوده، با ظرفیت تولید بنزین در ایران که عددی بیش از ۱۱۵ درصد را نشان می دهد، این نکته مشخص می شود که ایران نه فقط ظرفیت تولید فرآورده های نفتی خودرا افزایش داده بلکه در طول این مدت تلاش نموده تا به سمت تولید فرآورده هایی با ارزش افزوده بیشتر حرکت نماید.
ظرفیت تولید بنزین ایران در ۴۲ سال قبل در حالی بیش از ۸ برابر رشد داشته که ظرفیت تولید گازوئیل نیز ۵ برابر شده و از ۲۵ میلیون لیتر سال ۵۷ به ۱۲۰ میلیون لیتر در وضعیت فعلی رسیده است.
این در حالی است که ظرفیت تولید مازوت تنها ۷ درصد بیشتر شده و از ۴۳.۵ ملیون لیتر سال ۵۷ به ۶۴.۵ میلیون لیتر امسال بالغ شده که نشان میدهد کیفیت فرآورده های نفتی ایران بهبود شایان توجهی را تجربه کرده اشت.




منبع:

1399/11/18
21:20:21
0.0 / 5
988
تگهای خبر: استاندارد , افزایش , اقتصاد , بهره برداری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی